תפריט

תפריט

רונה רמון

תולדות חייה של רונה רמון

רונה נפטרה בדצמבר 2018 לאחר מחלה קשה. כחצי שנה לאחר מותה נבחרה לקבל את פרס ישראל למפעל חיים על עשייה חברתית יוצאת דופן למען החברה בישראל. 

בין נימוקי הועדה: "בפעילותה הענפה היא תרמה תרומה משמעותית לקידום החברה הישראלית והתפתחותה המדעית, יצירת שדרת מנהיגות ערכית בקרב הדור הצעיר וחיזוק הסולידריות בחברה הישראלית. נחישותה הצליחה לפתוח דלתות חשובות גם עבור הקהילה המדעית בישראל ופעילותה העלתה את המודעות לחקר החלל בישראל לאין שיעור"

רונה החלה בפעילות חברתית לאחר מותם של בעלה ובנה. על אף השכול האישי והמשפחתי, וחרף הטרגדיה הלאומית הכפולה, היא בחרה בחיים מלאי משמעות ושמה לה למטרה לפעול לטובת מדינת ישראל ולמען הדורות הבאים. בין עשרות המיזמים שהקימה ולהם הייתה שותפה הייתה 'קרן רמון'.

קורות חייה:

רונה רמון נולדה וגדלה בקריית-אונו ב-1964. הוריה עלו מטורקיה במסגרת "עליית הנוער" והגשימו את החלום הציוני להקים משפחה בארץ ישראל על ערכי הציונות ואהבת הארץ. בצבא שירתה כפרמדיקית, עם שחרורה נרשמה ללימודי תואר ראשון במכון וינגייט בחינוך גופני.


את בעלה, אל"מ אילן רמון ז"ל, הכירה בתקופת לימודיה. השניים התאהבו והתחתנו. לזוג נולדו שלושה בנים ובת – אסף, טל, יפתח ונועה. במהלך שירותו בחיל האוויר כטייס בדרגת אלוף משנה, נבחר אילן להיות האסטרונאוט הישראלי הראשון.


בשנת 1998 עברה משפחת רמון ליוסטון טקסס. רונה ליוותה את אילן בתהליך האימונים הממושך בנאס"א וסייעה לו בבחירת החפצים אותם לקח למעבורת קולומביה : "היה לנו חשוב להפוך את ההצלחה האישית להצלחה לאומית- ולתת לכל חלקי העם לקחת חלק במשימה המופלאה בחלל" היא סיפרה בהרצאותיה. כך בחרו יחד לקחת לחלל שורה של חפצים המסמלים את תקומת ישראל: מגילת העצמאות, ספר תורה, שקיבל פרופ' יהויכין יוסף, איתו עלה לתורה כילד יהודי במחנה הריכוז ברגן בלזן, מזוזה, דגל חיל האויר, דגל ישראל ועוד'.


בפברואר 2003 קרה הנורא מכל, אילן התרסק עם יתר חברי צוות המשימה באסון המעבורת קולומביה, בשעה שעשו דרכם חזרה לארץ.


רונה, לא אפשרה לשכול לעטוף אותה והתרוממה מיד לעשיית הנצחה ערכית וציונית. היא פעלה להקמת 'קרן רמון' במשרד המדע בשנת 2008 אשר הובילה בעשור האחרון שורה של מיזמים חברתיים חינוכיים דוגמת אולימפיאדות ותחרויות חקר בחלל, כ-15 מרכזי מדעים בפריפריה חברתית וגיאוגרפית וחילקה מלגות לחוקרים מצטיינים. רמון טענה מספר פעמים כי "אין לי עניין בהקמת בניינים של אבן להנצחת אהוביי, אלא בהנצחה ברוח – באמצעות חינוך".


בנוסף, יזמה רונה, יחד עם פילנתרופים ובשיתוף סוכנות החלל הישראלית את כנס אילן רמון הבינלאומי. כנס זה הפך לאבן השואבת של תעשיית החלל בישראל, והאורחים המגיעים אליו –סוכנויות חלל מהעולם, משקיעים וחברות ענק – טווים בו קשרים עסקיים וטכנולוגים עם תעשיית החלל בישראל.


בזכות פועלה של רונה, מידי שנה מגיעים אסטרונאוטים לישראל בסמוך למועד האזכרה של אילן ז"ל ולבקשתה, הם פוקדים בתי ספר בפריפריה, במטרה לעורר עניין והשראה בקרב ילדים מכל רחבי הארץ. לדבריה "זו הייתה הצוואה של אילן". רונה הייתה גם ממייסדי 'שבוע החלל הישראלי' – בו לוקחים חלק מידי שנה עשרות אלפי ילדים בכל רחבי הארץ.


בספטמבר 2009, מספר ימים לפני ראש השנה, סרן אסף רמון – בנה הבכור של רונה, נהרג בתאונת אימונים. כמו אביו, אסף הגשים את חלומו והפך לטייס קרב מצטיין בחיל האוויר. שבועות לאחר מותו פתחה רונה את יומנו האישי וקראה את המשפט "חונכנו אחיי ואני, לשאוף להגשמת חלומותינו על בסיס האמונה שכל אחד צריך למצוא את ייעודו בעצמו". לטענת רמון "זו הייתה המחמאה הכי גדולה שאם יכולה לקבל- שבניה שואפים למצוא את חלומותיהם ולהגשים אותם בישראל- לא משנה אם במוסיקה, בתעופה או בטכנולוגיה. "משפט זה הפך למשימת חיי – לעורר השראה בקרב ילדי ישראל ולפתח אצלם ערכים ויכולות שיסייעו להם להגשים את חלומותיהם" סיפרה.


בשנת 2010, הקימה רונה את עמותת קרן רמון ומשמשת כנשיאתה. מעודדת ומקדמת הישגים אקדמיים ומעורבות חברתית בקרב בני נוער- ברוחם ובדמותם של אילן ואסף רמון.
בין הפעילויות הבולטות של הקרן: 'מועדון הטייסת' תכנית מנהיגות לילדים מפריפריה חברתית וגיאוגרפית בה מתנדבים טייסים ונווטי חיל האויר, 'רמון ספייסלאב' במסגרתה משגרים ילדים מצטיינים ניסויים מדעיים לתחנת החלל הבינלאומית ועוד שורה של תכניות חינוכיות. "אין דבר שמחמם את ליבי יותר מלראות את טייסי חיל האוויר מתנדבים ומסייעים לבני נוער וילדים שזקוקים למילה טובה והשראה".
למעלה ממאה אלף בני נוער לוקחים חלק מידי שנה בפעילויות אותם יזמה רמון. בנוסף, הקימה רונה ביחד עם מכינת 'אחד משלנו' המכינה הקדם צבאית 'בית אסף'.

רמון, שחקרה את נושא ההתמודדות עם אובדן, בעלת תואר שני בטיפול הוליסטי מאוניברסיטת לזלי בארה"ב מרצה ברחבי הארץ ונפגשת על בסיס שבועי עם משפחת שחוו טרגדיה ואבדן במטרה לחזקן. בשנת 2013 היא פרסמה את הספר: "מעלינו רק רקיע" שכלל את היומנים של רמון, אירועים, מכתבים, זיכרונות, תצלומים, החלל ועוד

 

בשנת 2016 נבחרה לשאת משואה בטקס הממלכתי בהר הרצל תחת הכותרת 'גבורה ישראלית', וכונתה: "שגרירת החלל הישראלית". בשנת 2018 זכתה לקבל תואר 'עמית של כבוד' מהטכניון, ובשנת 2019 ד"ר של כבוד מאוניברסיטת בן גוריון. ביום העצמאות 2019 זכתה בפרס ישראל למפעל חיים על עשייה חברתית יוצאת דופן.

 

נגן וידאו
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן