1954

אילן רמון נולד  ב-20 ביוני 1954 ברמת גן לטוניה ואליעזר וולפרמן.

1972

במסגרת שירותי הצבאי התגייס לחיל האוויר. אילן רמון סיים קורס טייס בהצטיינות, הגיע עד לדרגת אל"מ בחיל האוויר, ואת שירותו סיים כסגן מפקד טייסת F-16. לרמון היה ניסיון מבצעי עשיר: ב- 1981 הוא השתתף במבצע אופרה – הפצצת הכור בעיראק. אילן נטל חלק בתכנון המבצע והיה צעיר הטייסים. הוא טס אחרון במבנה התקיפה במיקום שנחשב למסוכן במיוחד. שנה לאחר מכן השתתף במלחמת לבנון.

אילן רמות בצבא
דגלי ארה"ב וישראל

1995

בעקבות הסכם שנחתם בין ישראל לבין ארצות הברית הוחלט לשלב ישראלי בטיסה לחלל של נאס"א.

1997

סוכנות החלל הישראלית פנתה לחיל האוויר בבקשה שיבחר בעבורה את המשתתף, וב־1997 בחר החיל באילן להיות טייס החלל הישראלי הראשון.

אילן רמון טייס

1998

אילן ומשפחתו: אשתו רונה, וארבעת ילדיהם – העתיקו את מושבם אל מתקן האימונים לאסטרונאוטים בארצות הברית. אימוניו של אילן לקראת הטיסה היו אמורים להימשך כשנה, אך נאס"א דחתה את שיגור קולומביה מספר פעמים.

2003 - משימת קולומביה

STS-107 הייתה המשימה ה־113 של מעבורות החלל של נאס"א שהתבצעה באמצעות המעבורת קולומביה, ושוגרה לחלל ב-16 בינואר 2003. המשימה כללה עבודות מחקר מתחומי המיקרו-כבידה ומדעי כדור הארץ בסדרי-גודל עולמיים. במשך 16 הימים בהם שהתה המעבורת בחלל, בוצעו כ-80 ניסויים.

תפקידו של אילן רמון במשימה היה מומחה מטען, לקראתו התאמן שנים רבות. בתפקידו במשימת STS-107 במעבורת השתתף אילן בתפעול ניסוי האבק הישראלי, שתוכנן באוניברסיטת תל אביב במטרה לחקור כיצד משפיעות סופות אבק על המזרח התיכון, וכן ניסויים נוספים בתחומי הביולוגיה והפיזיקה.

המשימה הסתיימה באסון כשהצוות, שכלל שבעה אסטרונאוטים, נהרג ב-1 בפברואר 2003 במהלך הכניסה מחדש אל אטמוספירת כדור הארץ. במהלך הכניסה מחדש לאטמוספירה התחממה הכנף הפגועה בהדרגה ולבסוף התפרקה, דבר אשר הוביל לפירוקה המוחלט של המעבורת ולהתרסקותה.

השנה נציין 20 שנה להתרסקות המעבורת ולמותו של אילן רמון. אילן רמון נתן השראה לכולנו וסיפורו תרם רבות להתפתחותו של תחום החלל בישראל.

אולם יחד עם זאת חשוב להדגיש כי תרומתו של אילן לתחום החלל בישראל היא אדירה. ב-20 שנה האחרונה ביצעה תעשיית החלל בישראל קפיצה אדירה וזאת בין היתר גם בעקבות השפעתה של קרן רמון

אילן רמון בחליפת חלל
ההתרסקות של אילן רמון

2003

נמצאו חלקים מיומנו של אילן רמון מהחלל.

דפי היומן שרדו תחת תנאים קיצוניים, כולל התפרקות המעבורת קולומביה עם כניסתה לאטמוספרה והתרסקותה על הקרקע בנפילה חופשית. שרידי היומן, יחד עם שאר שרידי המעבורת, התפזרו על פני קילומטרים במזרח טקסס ומערב לואיזיאנה. ששרידי היומן התגוללו בגשם ובבוץ ואותרו לבסוף על ידי משלחות מתנדבים. לטובת עבודת השימור והפיענוח נרתמו לשיתוף פעולה ייחודי מומחים במז"פ המשטרתי ובמוזיאון ישראל, על מנת לשחזר חלקים נכבדים מיומנו של אילן רמון ששרדו מאסון המעבורת קולומביה. עבודת השימור היתה ממושכת, מדוקדקדת ויצירתית והיתה כרוכה בתהליכים רבים. בתום התהליך הצליחו המומחים במז"פ ובמעבדה לשימור נייר, הדפסים ורישומים של מוזיאון ישראל, לשחזר עמודים שלמים מתוך היומן.

2009

סרן אסף רמון נהרג בתאונת אימונים. כמו אביו, אסף הגשים את חלומו והפך לטייס קרב מצטיין בחיל האוויר.

רונה רמון נואמת

2010

כדרך לצמוח מהמשבר ולתעל את הזיכרון של אילן ואסף למקום חיובי וחינוכי הקימה רונה את עמותת קרן רמון. הקרן פועלת להקנות לדור הצעיר של ישראל מצוינות אקדמית, מנהיגות חברתית ותעוזה פורצת דרך כשלושת הערכים המרכזיים שאילן, אסף רונה רמון ז"ל ייצגו יותר מכל. אנו פועלים מתוך תחושת שליחות ובמקצועיות, ושואפים להפעיל את התכניות החינוך המתקדמות בתחומן. כל זאת מתוך שאיפה להקנות לדור הצעיר של ישראל מצוינות אקדמית, מנהיגות חברתית ותעוזה פורצת דרך, באמצעות מדע, תעופה וחלל. אנו רואים במי שחולק איתנו את חזוננו שותפים, ומעודדים יזמות חברתית ברת קיימא בסביבתנו.

2016

רונה רמון הדליקה משואה בטקס הדלקת המשואות השנתי בהר הרצל, ואמרה: "אני, רונה רמון, בת לגילה וישראל מראשוני עליית הנוער מטורקיה מדליקה משואה זו לכבודם של אהובם אילן ואסף שמהווים נר ומגדלור להגשמת חזוני, לכבודם של טייסי חיל האוויר לדורותיהם המגנים עלינו ממעל, לכבודם של אנשי החלל הפורצים גבולות למען האנושות, לכבוד ילדיי וכל הצעירים שגדלים מתוך אמונה באדם, אהבת המדינה ותקווה לשלום ולכבוד המשפחות השכולות, לכבוד העושים למרות הכאב ויוצרים מתוך החושך".

רונה רמון מדליקה משואה
רונה רמון

2019

לאחר מותה זכתה רונה בפרס ישראל למפעל חיים על שורת מפעלים חינוכיים.

בנימוקיה ציינה הוועדה: "רונה ז"ל מצאה באבלה וכאבה האישי מנוף לקידום החברה הישראלית ולעיצוב פני הדור. היא הוציאה לפועל מיזמים חברתיים וחינוכיים בארץ בכלל ובפריפריה בפרט. כמו-כן, היא  פעלה לקידום בני נוער בסיכון, מידי שנה נחשפים לפעילותה יותר מ- 200,000 בני נוער".

שר החינוך דאז, נפתלי בנט כתב: ״רונה רמון היא גיבורת ישראל של נתינה ואור. כמה אהבה, ציונות, מסירות ותרומה הייתה באישה זו ובמשפחת רמון בכלל. על אף שאיבדה שניים מהיקרים לה מכל, אילן ואסף ז״ל, רונה בחרה בחיים והקדישה את חייה לעשייה למען החברה. רונה, אילן ואסף רמון ייצרבו בזיכרון הלאומי של האומה כשלושה גיבורים אהובים שנתנו למדינת ישראל את כל אשר היה להם לתת. ביום העצמאות הקרוב, כאשר אעניק את הפרס, ניזכר כולנו במורשתה של רונה ז״ל ונמשיך את מפעל חייה ליצירת ישראל טובה יותר״.

קרן רמון היום

כל הפעילויות החינוכיות של הקרן מפותחות ומבוצעות ברוחם ובדמותם של אילן, רונה ואסף רמון. הקרן מפעילה תכניות חינוכיות שמטרתן לפתח מנהיגות חברתית ערכית בקרב צעירים בישראל באמצעות עולם התעופה והחלל, במטרה למצות את הפוטנציאל האישי והחברתי של כל ילד וילדה.

בנוסף, קרן רמון רואה חשיבות בחיבור Eco-Sysatem החלל בישראל לחינוך בכלל ולילדים בפרט ומקיימת אירועים המטיבים גם לאנשי מקצוע בתחום החלל וגם לילדים במערכות החינוך הנחשפים לנושא בפעם הראשונה.

כל הפעילויות החינוכיות של הקרן מפותחות ומבוצעות ברוחם ובדמותם של אילן, רונה ואסף רמון במטרה לסייע לכל ילד וילדה במיצוי הפוטנציאל האישי והחברתי שלהם תוך שימוש בעולמות החלל והתעופה.
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן